Karavan

Karavan için ehliyet gerekli mi?

Karavan İçin Ehliyet Gerekli mi?

Karavan için ehliyet ile ilgili soruların yanında çekme karavan ehliyeti, motokaravan ehliyeti ve bunlar arasındaki farklar gibi konuları bu yazımızda ele alıyoruz. Karavan almayı düşünenler ve karavan ehliyeti konusunda soru işaretlerine sahip olanlar için bu yazımız rehber niteliğinde olacak.

Ehliyet sınıflandırmaları, karavanın çekme karavan ya da motokaravan olmasına göre ve dolu ağırlıklarına göre değişkenlik gösteriyor. Karavan ve ehliyet konusunda ele alacağımız sınıflar şu şekilde:

  • Çekme Karavan
  • Motokaravan
  • Römork

Çekme Karavan İçin Ehliyet

Çekme karavanlar trafik yönetmeliklerinde römorklar ile aynı değerlendiriliyor bu yüzden kapalı kasa römork olarak da geçiyorlar. Bu yüzden çekme karavan ehliyeti konusu da karavanın 750kg’ın altında ya da üstünde olması durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Bunları 2 alt başlıkta açıklayalım:

750kg Altı Karavan İçin Ehliyet

B sınıfı ve üstü (B,C sınıfı veya D sınıfı) bir ehliyetiniz varsa ehliyetinizin yeterli olduğu herhangi bir aracın arkasında, dolu ağırlığı 750 kg ve altı olan bir karavanı (örneğin MO KARAVAN 126-M) çeki demiri ile çekerek trafiğe çıkabilirsiniz. 750 kg altında karavanlar kapalı kasa römork olarak değerlendirilirler ve ek bir ehliyete ihtiyaç duymadan seyahat edebilirler.

750kg Üstü Karavan İçin Ehliyet

Eğer trafiğe çıkarmak istediğiniz karavan yüklerinizle birlikte yani dolu ağırlığı 750 kg’dan fazlaysa çekeceğiniz araca göre BE, CE veya DE sınıfı ehliyete sahip olmanız gerek.

750kg altı çekme karavan, karavan için ehliyet

BE Sınıfı Ehliyet Nedir, DE Sınıfı Ehliyet Nedir?

Karavan için ehliyet sınıfları isimlerini arkasına bağlandıkları aracın ehliyet isminden alırlar ve aslında römork ehliyeti sınıfına girerler. Örneğin B sınıfı aracın arkasına bağlayıp çekilen karavan için BE sınıfı ehliyet, D sınıfı ehliyet ile kullanılan aracın arkasına bağlanan araçlar için DE sınıfı ehliyet gibi. Fakat ülkemizde çekme karavanlar B sınıfı araçlarla çekildiğinden karavan ehliyetini be sınıfı ehliyet olarak adlandırabiliriz.

BE sınıfı ehliyet aldığınızda 750kg üstü bir çekme karavan için ehliyet şartını yerine getirmiş olursunuz. Böylece O1 ve O2 sınıfı römorkları ve karavanları, çeki demiri olan motorlu araçların yardımı ile çekebilirsiniz. Karavan için gerekli sürücü belgenize, karavan ehliyeti veren herhangi bir sürücü kursuna başvurarak sahip olabilirsiniz.

Römork Ehliyeti

Google’da arama yaptığınızda Römorklar için durum karavan için ehliyet kuralları ile aynı olduğunu göreceksiniz. Yani römork ehliyeti için de 750kg altında ise B sınıfı ehliyet yeterli oluyor. Fakat 750kg üstündeki bir römorku çekmek için yine BE, CE, DE sınıfı ehliyetlerden çekeceğiniz aracın türüne uygun olana sahip olmanız isteniyor.

Motokaravan Ehliyeti

Motokaravan için ehliyet konusu çekme karavanlardan daha basit. Transporter , Caravelle, Ducato gibi araçların tümü kamyonet/ panelvan olarak geçmektedir. Kurallara göre de toplam yükü 3500 kg üstüne çıkmayan ve yük taşımak için üretilen motorlu taşıtlar kamyonet olarak geçer. Sürücü ve yan koltuklar hariç oturma yerleri de bulunan sürücü ön kısmıyla arkası birleşik olan kamyonetlere de panelvan deniliyor.

Karavana çevirdiğiniz ya da hazır aldığınız araç ne olursa olsun yükleriniz ve sizin ekledikleriniz ile beraber toplam 3500 kg’ı aşmıyor ise B sınıfı ehliyetinizle kullanabilirsiniz. 3500 kg’ın üstündeki, yük taşımacılığında kullanılan araçlar kamyon olarak sınıflandırılır. Bu yüzden C sınıfı ehliyete ihtiyaç duyarlar. Yani motokaravan kullanmak için karavan olup olmaması değil, ruhsatta ne olarak geçtiği önemli. Eğer kamyon olarak geçmiyor ise ve B sınıfı ehliyete sahipseniz trafiğe çıkabilirsiniz.

3 adımda karavan için ehliyet konusunu özetleyelim:

  1. 750kg altı çekme karavanlar için B sınıfı ehliyet yeterli.
  2. 750kg üstü çekme karavanlar için BE, CE ya da DE sınıfı ehliyet gerekli.
  3. Motokaravanlar için kamyon olarak geçmiyorsa B sınıfı yeterlidir. Araç kamyon sınıfında ise C sınıfı yani kamyon ehliyeti gereklidir.