Karavan

750 kg altı çekme karavan: En Masrafsız Karavan Çeşidi

750 kg altı çekme karavan en masrafsız karavan en ucuz karavan

750 kg altı çekme karavan araştırması yapmaya başladıysanız muhtemelen faydaları konusunda az çok fikriniz vardır. Fakat çekme karavanın özellikle de 750kg altı çekme karavanın faydaları konusunda gözden kaçırdığınız avantajlar olabilir. Bu yüzden madde madde listeleyip, her maddenin detaylarını açıkça anlatmak istedik.

 

Yasal ayrımlara göre karavan çeşitleri

Karavanlar üstünün açılıp açılmamasından tutun, gövdesinin şekline, tekerlek sayısına göre bile sınıflandırılabilir. Fakat biz bu yazımızda karavanları ülkemizin trafik kuralları ve kanunlarına göre gruplandıracağız. Bizi ilgilendiren karavan ehliyeti, vergi, sigorta gibi konulara göre ayıracağız. Bu sayede karavana yeni başlayan hobidaşlarımız merak ettikleri konulara yanıt ararken gereksiz bilgiler arasında kaybolmayacaklar.

1) Çekme Karavan

Aracınızın arkasına çeki demiri ile bağlanarak çekilen karavanları 750kg altı çekme karavan ya da 750 kg üstü olarak ikiye ayıralım.

750 kg altı çekme karavanlar

Bu karavan türü en masrafsız karavan, en ucuz karavan olarak düşünülebilir çünkü yeni tekerlekli evinizi satın almak için harcadığınız masraf dışında ek olarak hiç bir şey ödemez, belge peşinde koşmazsınız.

B sınıfı ehliyetinizle kullanabilirsiniz. Ek bir plaka çıkarmadan aracınızın plakasını takarak trafiğe çıkabilirsiniz ve ek bir vergi sigorta masrafınız olmaz. Halihazırdaki çeki demirine sahip olan otomobilinizin arkasına takıp çekebilirsiniz.

Aracınızda çeki demiri yoksa dert etmeyin! MO Karavan’ın Çeki demiri hediyeli çekme karavan kampanyası ile ilgili detayları instagram sayfamızda paylaştık.

750kg altı çekme karavan, karavan için ehliyet

750 kg üstü çekme karavanlar

Bu tür karavanların yıllık vergisi yoktur fakat 2 yılda bir muayeneden geçmesi gerekmektedir. Ayrıca otomobil ehliyetinizle kullanamazsınız. D sınıfı bir ehliyet sahibi olmanız gerek ya da BE, CE gibi ehliyetlere sahip olmalısınız.

Daha detaylı bilgi için karavan için ehliyet başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca 750 kg üstünde ise karavanınızı tescil ettirmeniz yani ruhsat çıkarmanız gereklidir. Bunlar da yine ek masraf ve ekstra iş yükü anlamına geliyor.

motokaravan masrafları

2) Motokaravanlar

Motokaravanlar ister Ducato Karavan gibi sonradan dönüştürme bir karavan olsun ister alkovenli karavanlardan olsun çekme karavanlardan daha masraflıdır. Rahatlık, saklama alanları gibi avatajları yok değil. Fakat karavan için ayıracak çok fazla bir bütçeniz yok ise bir kez daha düşünmeniz gereken bir konu.

Çünkü motokaravanlar hem satın alma maliyetleri yüksektir, hem de vergiye tabidir. (Gümrükten satılık karavanlardan uygun fiyatlı bir şeyler düşürürseniz o başka tabi.) Mevcut otomobilinize ek olarak alacağınız için, ekstra sigorta ve muayene masrafları da demek ayrıca. Bir panelvanı Ducato karavan, transporter karavan gibi kendim dönüştüreyim derseniz; araç 5 yaşın altındaysa ÖTV masrafınız da olacaktır. Bu yüzden siz yine bütçeniz, tatil alışkanlıklarınız ve yaşam tarzınıza göre en doğru kararı kendiniz verin fakat bütçe açısından en ucuz karavan çeşidi 750 kg altı çekme karavan gibi görünüyor.

 

750 kg altı karavan fiyatları

En ucuz karavan çeşidi ve sebeplerinden bahsettik peki ama bu karavanlar ne kadar ucuz? Aralık nedir? Bu sorulara her geçen gün değişen döviz kurları nedeniyle net cevap vermek zor. Ama ortalama fiyatların 90-100bin tl civarından başladığını söyleyebiliriz. MO karavan’ın 750 kg altı çekme karavan modeli MO Karavan 126-M‘in güncel fiyatını öğrenmek için iletişime geçebilirsiniz.

Özetlersek fiyat ve masraflar bakımından sıralarsak en uygun karavanlar 750 kg altı olan çekma karavanlar, sonrasında 750 kg üstü olanlar ve motokaravanlar şeklinde gidiyor.

 

750 kg altı karavanı en ucuz karavan çeşidi yapan 5 neden:

  • 750 kg altı karavan vergisi yoktur, vergi ödemezsiniz.
  • Ruhsat zorunluluğu yoktur.
  • Ek bir plaka gerektirmez, aracınızın plakasını takarak kullanabilirsiniz.
  • B sınıfı ehliyet ile kullanılabilir, ek bir karavan ehliyeti, römork ehliyeti gerektirmez.
  • Sorumluluk sigortası, tip onay belgeli ve trafiğe uygunluğu bulunan römork ve çekme karavanın kaza sonrası zararlarını karşılar.

İlgili Mesajlar