Karavan

Karavan Ruhsatı Nasıl Alınır?

Karavan Ruhsatı Nasıl Alınır?

Karavan ruhsatı nasıl alınır? Konusunu merak edenlerin sayısı artıyor. İstenilen yere gidebilme özgürlüğüne kavuşmak isteyen bireyler karavanlara yöneliyor. Ancak karavanların özgürce kullanılabilmesi için ruhsat konusunun muhakkak halledilmesi gerekir.

Karavan Ruhsatı Almak

Karavanın ruhsatını alabilmek için birtakım aşamaların tamamlanması gerekir. Bu aşamalardan bir veya birkaçında oluşacak sorun ruhsat almayı engelleyebilir. Ruhsat almak isteyen kişilerin ilk olarak karavanını projelendirmesi gerekir.

Projelendirme işlemi için uzman bir mühendislik firmasından yardım alınabiliyor. Uzman mühendislik firmasından alınan projenin yasal mevzuatlara uyması gerekiyor. Yasal mevzuatlara uymayan projeler iptal edilir.

Projelendirme aşaması tamamlandıktan sonra mevzuat aşamasına geçiliyor. Mevzuat aşamasında karavanın gerekli şartları taşıyıp taşımadığı incelenir.

Mevzuata uygun olmayan karavanlar ruhsat için uygun görülmez. Bu aşamada sorun yaşanmaması için mevzuat iyi okunmalıdır. Mevzuatı incelemeyen kişiler ruhsat almakta zorlanır.

Karavan Ruhsatı İçin Gereken Koşullar

Karavanlarına ruhsat almak isteyen kişilerin mevzuatta geçerli olan koşulları sağlaması gerekir. Karavanın iç dizaynının bu koşullara uygun olmaması durumunda gerekli düzenlemelerin yapılması önemlidir. Yapılan kontrollerde mevzuata uygun düzenleme yapılmadığı tespit edilirse ruhsat verilmez.

Ruhsat alabilmek için aracın iç dizaynında olması gerekenler:

  • Koltuk ve masa
  • Uyku yatağı( koltuklardan da dönüştürülebilir.)
  • Yemek yapma alanı
  • Depolama imkanı sunan bir bölme

Mevzuatta belirlenen ekipmanların çoğu monte edilmelidir. Monte edilmeyen ekipmanlar yolculuk esnasında tehlike saçabiliyor. Ancak masanın kolayca çıkarılması önerilir. Çünkü masa geniş yer kaplayabilir. Kullanılmaması durumunda çıkarılması araç sahiplerine hareket özgürlüğü katar.

Karavan Ruhsatı Nasıl Alınır?

Karavan Ruhsatı Almanın Maliyeti

Karavanları için ruhsat almak isteyen bireylerin belli bir maliyeti gözden çıkarması gerekiyor. Ruhsat maliyeti, karavanı projelendirme aşamasında başlıyor.

Proje çizimi için seçilen firma, fiyatı direkt olarak belirler. Proje çizimi için ücret ödeyen kişilerin TSE’den proje onayı alması gerekir. Proje onayı da tamamlandıktan sonra araç muayeneye sokulmalıdır. Muayenede de belli bir ücret ödenir. Proje çizim bedeli firmadan firmaya değişiklik gösterir.

Ancak TSE proje onayı için ödenecek ücret bellidir. TSE’den alınacak münferit uygun belgesi için dosya inceleme ücreti 830 TL’yken araç inceleme bedeli ise 2505 TL olarak belirlendi. Bu ücreti ödeyen kişilerin muayene ücreti içinde 507,40 TL ödemesi gerekir.

Çekme Karavan İçin Ruhsat Gerekir Mi?

Çekme karavanı olan kişiler ruhsat alması gerekip germediğini sorguluyor. Çekme karavanların bazıları için ruhsat gerekirken bazıları için ruhsat gerekmez. 750 kg. altı çekme karavanlar için ruhsata ihtiyaç duyulmaz. 750 kilogramın altında çekme karavanı olan kişilerin yalnızca karavanlar için özel olan ehliyeti alması gerekir.

Çekme karavanları olan kişiler O1 ve 02 sınıfına dahildir. 750 kilogramı geçmeyen karavanlar O1 sınıfına tabidir. 750 kilogramı geçen karavanlar ise 02 sınıfında sayılıyor.

Çekme Karavan Ruhsatı Nasıl Alınır?

Çekme karavanların belli bir ağırlığı geçmesi halinde ruhsat alması gerekir. 750 kilogramı geçen karavanların ruhsatlı olması zorunludur. Ruhsatı olmayan karavanların faturası ruhsat sahibi adına kesilmelidir.

Çekme karavanların ruhsatına da projelendirme aşaması ile başlanır. Çizilen projenin TSE onaylı olması önemlidir. TSE tarafından onay verilen çizimlerden sonra çeki demiri ruhsata işlenmelidir.

Çeki demirinin ruhsata işlenmemesi ruhsat almanın önüne geçebilir. Çeki demiri ruhsata işlendikten sonra karavanın tip onayı alması gerekiyor.

Tip onay belgesi varsa şayet karavanın üretici firması gerekli bilgileri ruhsat sahibine göndermelidir. Bütün bu işlemler tamamlandıktan sonra notere gidilerek ruhsat başvurusu yapılabiliyor.

Motokaravan Ruhsatı Nasıl Alınır?

Motokaravanların ruhsat alma süreci ile çekme karavanların ruhsat alma süreci benzerdir. Ancak motokaravan ruhsatı almak biraz daha zahmetsizdir.

Motokaravan ruhsatı almak isteyen bireyler ilk olarak firmalara proje çizdiriyor. Projeler kişilerin kendisi tarafından da çizilebilir. Çizim tamamlandıktan sonra karavanın projesi ve tadilat faturası ile Türk Standartları Enstitüsü’ne başvuru yapılmalıdır.

TSE tarafından onay sertifikası verilirse araç Tüv Türk muayene istasyonuna götürülüyor. Muayene istasyonunda aracın muayenesi yapılıyor.

Muayene aşaması da tamamlandıktan sonra muayene belgesi ve TSE onay sertifikası ile notere gidilip ruhsat işlemleri başlatılıyor. Ruhsat işlemleri tamamlandığında ruhsat sahiplerinin zorunlu trafik sigortası yapması gerekir. Zorunlu trafik sigortası olmadan araç trafiğe çıkamaz.

Karavan Ruhsatı Almanın Avantajları Nelerdir?

Karavanları için ruhsat alan kişiler çeşitli avantajlardan yararlanabilir. Bu avantajlar arasında doyasıya gezme en üst sıradadır. Yani ruhsat alan kişiler dilediği yeri görme ve konaklama şansı elde ediyor.

Konaklama ücreti ödenmemesi ise karavan ruhsatı almanın bir diğer avantajı olarak kabul edilir. Karavanları için ruhsat alan kişiler araçlarını muayene ettirmiş oluyor.

Muayeneye giren karavanlar ise gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Ruhsat alan kişiler ülkemizin gizli kalmış ve keşfedilmemiş yerlerini herkesten önce görebilir. Hiç kimsenin keşfedemediği yerlerin karavanla keşfedilmesi ise gezgincilere ayrı bir haz verir.

Karavan Ruhsatı Almanın Dezavantajı Var Mıdır?

Karavanlarına ruhsat alan kişiler dezavantajlı durumlarla karşılaşıp karşılaşmayacağını sorguluyor. Ruhsat alan kişilerin araçları M1 sınıfına giriyor. M1 sınıfında olan araçların vergi ve sigortaları diğer araç gurubunda olan araçlara göre daha yüksektir.

Bu da ruhsat almanın dezavantajlı yönü olarak görülebilir. Karavanlarına ruhsat alan kişiler zorunlu trafik sigortası ve kasko için daha fazla ücret öder. Ödenecek ücretin fazla olması ise araç sahiplerini memnun etmez.

Ruhsat alıp M1 sınıfına dahil olan araçların şehir içi ve şehirler arası hız limitleri de değişiklik gösterir. Bu araç grubundaki araçlar şehir içinde 50 kilometre hızı geçemez. Bu limit diğer araçlar için 70 km/h olarak belirlenmiştir.

karavan ruhsat alma

Karavan Ruhsatı Alınmazsa Ne Olur?

Karavanına ruhsat almayan ancak bunu ihmal eden kişiler herhangi bir sorunla karşılaşıp karşılaşmayacağını merak ediyor. Ruhsatsız olarak yani N1 sınıfında karavan kullanmak isteyen kişiler belli parçaları sökülebilir şekilde imal ediyor.  Bu sayede muayene işlemleri sorun olmuyor. Ruhsatı olmayan karavanlar korsan olarak nitelendirilir.

Ruhsat alması gerekirken almayan araçlar trafikte seyir etmeleri halinde çeşitli cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabiliyor.  Bu sorunlar genelde araç sahiplerine maddi yük olarak yansıyor. Uzmanlar ruhsatın ihmal edilmemesi gerektiğini öneriyor.

Karavan Ruhsatı Alma İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Bu araçlar için ruhsat alma süreci uzun sürebiliyor. Kişilerin süreç içerisinde dikkatli ve sabırlı olması gerekiyor. Çünkü ruhsat alabilmek için farklı resmi kurumlara gidip işlem açtırmak gerekir. Ruhsat alma sürecini projelendirme aşaması direkt olarak belirler.

Bu aşamada yaşanacak bir süre kaybı sürecin uzamasına neden olabilir. Projelendirme işlemi tamamlandıktan sonra TSE onay belgesi için de beklemek gerekebilir.

Yoğunluğa bağlı olarak onay belgesinin çıkması 3-4 günü bulabiliyor. Genel bakıldığında ise projelendirme, TSE onay belgesi, muayene, noter ve trafik sigortası hesaba katılırsa ortalama 10-20 gün içerisinde ruhsat alınabiliyor.

Karavan Ruhsatı Kaç Yıl Geçerlidir?

Karavan, pek çok kişi için lüks olmaktan ziyade bir ihtiyaçtır. Karavanları için ruhsat çıkarmak isteyen kişiler geçerlilik süresini araştırıyor. Ruhsatın belli bir geçerlilik süresi yoktur.

Bir defa alındıktan sonra devamlı olarak geçerlidir. Kişilerin tekrardan ruhsat çıkarma işlemlerini gerçekleştirmesine gerek yoktur. Karavanları olan kişiler zorunlu trafik sigortasını ihmal etmemelidir. Çünkü bu sigortalar 1 yıl için geçerlidir.

İlgili Mesajlar